Ksantelazma global adı xanthelasma olan ve ülkemizde göz kapağı üstünde yağ bezesi veya göz kapağında yağ kisti anlamına gelen bir yağ bezesi problemidir. Çoğunlukla üst göz kapağında orta hatlara yakın bölgelerde meydana geliyor olsa da nadir olarak göz kapağının dış kısımlarında yada göz altı bölgesinde de cilt altında ince bir yağ tabakasının birikmesi anlamına da gelir.
Ksantelazma bir çeşit yağ kistidir ancak kafa, boyun veya sırt gibi bölgelerde karşılaşılan kistlerden farklıdır. İçerik olarak yağ kisti ile benzer şekilde olsa da görünüş itibariyle farklıdır. Yağ kistleri misket gibi yuvarlak olurken, göz kapağı üstünde vaya çevresinde oluşan Ksantelazmalar 2-3mm boyutlarında ki tabakalar halinde yaygın bir şekilde oluşurlar. Bir başka farkları ise yağ kistlerinde kapsül bulunuyorken, Ksantelazmalarda bir kapsül söz konusu değildir. Bu durum tedavilerinin de farklı yöntemlerle , farklı şekillerde yapılmasına neden olmaktadır.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi
Göz kapağında oluşan yağ bezelerinin tedavisi ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere farklı şekilde yapılabilmektedir. Ameliyatlı yöntemde oluşan bezeler tahmin edeceğiniz gibi kesi ve dikiş kullanılarak alınırken, ameliyatsız tedavide herhangi bir kesi, dikiş gibi olumsuz durumlar söz konusu olmadan modern ve teknolojik yöntemlerle alınmaktadır.
Göz Kapağı Yağ Bezesi Ameliyatı
Ksantelazma, tedavisi günümüz şartlarında ameliyatsız yöntemlerle yapılabilen bir problemdir. Üstelik teknolojik ve modern yöntemlerle yapılabilen ameliyatsız tedavi kolay uygulanabildiği gibi, yan etkileri de yok denilecek kadar azdır. Etki ve başarısı oldukça yüksek olduğu için ameliyata pek gerek duyulmaz.
Eğer ki meydana gelen kist ile birlikte göz kapağında sarkma mevcutsa her iki problemi de tek seansta çözebilmek adına ameliyat tercih edilebilir ve doğru bir karar olur. Ancak göz kapağında sadece kist söz konusuysa ve herhangi bir sarkma yada fazlalık bulunmuyorsa ameliyat tercih etmek tamamen gereksizdir. Bu hekim tarafından pratik olmadığı gibi hasta bakımından da tamamen zaman kaybı olacaktır.
Eğer ki sarkma yada fazlalık söz konusu ise ameliyat sırasında fazlalık miktar yağ tabakasını da kapsayacak şekilde çizilir. Böylece aynıda iki problemde çözülmüş olur. Ancak az öncede ısrarla bahsettiğimiz gibi sadece yağ kisti mevcutsa teknolojik ameliyatsız yöntemler varken ameliyat tamamen boşadır.
Ameliyatsız Ksantelazma Tedavisi
Ameliyatsız yöntemlerin oldukça başarılı ve etkili olduğundan bahsettik. Bu manada tercih edilen iki yaygın yöntem mevcuttur. Bunlardan biri lazer ile diğeri ise radyo frekans yöntemiyle yapılabilmektedir. İki yöntemi de başlıklar halinde açıklamak gerekirse.
Lazerle Gözde Yağ Kisti Tedavisi
Bir çok estetik problemde sıklıkla tercih edilen lazer göz kapağında meydana gelen yağ kistlerinde de denenmiş ancak maalesef başarılı olmamıştır. Başarısının düşük olması, yan etkiler görülmesi gibi çok yüz güldürücü olmayan sonuçlar görüldüğünden dolayı kullanımı çok azdır. Bazı tedavi merkezleri lazerle tedavi ettiği yönünde tanıtım yada reklamlar yapsa da lazerle beraber farklı yöntemlere de başvurmaktadır.
Radyo Frekans Yöntemiyle Ksantelazma Tedavisi
Ülkemizde ilk olarak IDEA Klinik Bakırköy hekimlerinden genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA tarafınan uygulanan ve geçen zaman içerisinde geliştirilerek tedavi prensipleri tamamlanan radyo frekans yöntemi ile yapılan tedavide mükemmel sonuçlar alınması ile beraber birçok farklı klinik ve doktor tarafından da tercih edilen bir uygulamadır.
İnce uçlu bir aparatı bulunan radyo frekans cihazıyla mevcut yağ tabakası çeyrek mm’lik tabakalar halinde yakılarak uzaklaştırılmaktadır. Yağ kisti yok olup cilt görünesiye kadar işleme devam edilir. Sağlıklı deri tabakası göründüğünde uygulama sona erer. Uygulama sonrasında herhangi bir sargı, bandaj veya benzeri bir işleme gerek duyulmaz ve bölge açık bırakılır. Bu aynı zamanda deformasyon oluşmaması yönünden de önemlidir. Tedavi yapılan bölge ortalama 6-7 gün içinde iyileşir ve kist alınan bölgenin yerini sağlıklı bir deri alır.
Ameliyatsız uygulamalarda hasta çoğunlukla tedavi sonrasında günlük hayatına ara vermeden devam edebilir ve özel bir bakıma ihtiyaç duymaz.
Göz Kapağında Yağ Bezesi Tedavisi Ücreti Ne Kadar?
Tedavi ücreti mevcut kistlerin sayısı, boyutu ve yaygınlığına göre belirlenebilmektedir. En doğru ücret doktor muayenesi ile belirlenebilmektedir.
Yağ kistleri yaygın olarak bulunan hastalarda işlem sonrasında göz kapağı üstünde ödem (şişlik) meydana gelebilmektedir. Bu sebeple önce bir tarafın iki hafta sonrasında ise diğer tarafın tedavi edilmesi çok daha doğru ve avantajlı olacaktır. Oluşan şişlik 3-4 gün kadar durabilir. Bu 3-4 günlük şişliği sorun etmeyecek hastalarda her iki kapak aynı seansta da yapılabilir. Ücretlendirme seansa göre yapılmaz. Muayene esnasında belirtilen ücret her iki seansı da kapsar.
Gözde Yağ Kisti Tedavi Sonrasında İz Kalır mı?
Vücudun her neresinde olursa olsun tüm yaralanmaların tedavisinden sonra mutlaka iz kalır. Fakat göz kapağında ki cilt oldukça ince olduğu için çoğunlukla fark edilebilir bir kalmamaktadır. Vücudun diğer bölgeleri için aynı şeyi söylemek zordur çünkü bu bölgelerde iz kalmaması mümkün değildir. Göz kapakları vücudun diğer bölgelerine nazaran istisnai bir bölgedir.
Ksantelazma Kendiliğinden Geçer mi?
Ksantelazma, kendiliğinden geçme eğiliminde olmayan bir durumdur. Ağızdan alınan ilaçlar veya bölgesel kremlerle bu durumu tedavi etmek mümkün değildir. Yağ birikintisi, dış etkilerden etkilenmeyecek şekilde sınırlıdır ve içinde damar bulunmadığı için kan dolaşımından da etkilenmez.
Ücretsiz Yağ Kisti Muayenesi
IDEA Klinik olarak tüm şubelerimizde yağ bezesi muayeneleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Muayene esnasında tedavi olabileceğiniz yöntemler ve ücretleri hakkında detaylı bilgi verilir. İstediğiniz taktirde tedavi aynı zamanda yapılır. Tedavi sonrasında günlük hayatınıza ara vermeden devam edebilirsiniz.
İstanbul Bakırköy – Kadıköy – Şişli, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa’da bulunan 7 kliniğimizden size en yakın olan şubeye İLETİŞİM bilgilerinden ulaşarak bilgi ve randevu alabilirsiniz.