Anüs bölgesinde ki şişkin damarlara tıpta hemoroid, halk arasında ise basur denilmektedir. Çoğunlukla kabızlık ve ıkınma sebebiyle şişen bu damarlar ileri evrelerde el ile kolayca hissedilebilir. Parlak kırmızı kan, şişlik, ağrı ve kaşıntı başlıca basur belirtileridir. Ülkemizde ve dünyada ki insanların büyük çoğunluğu zaman zaman basur belirtileri ile minimal düzeyde bile olsa karşılaşmıştır.

Hemoroid Neden Olur?

  • Basur, genetik durumların söz konusu olduğu bir rahatsızlıktır yani aileden çocuğa geçebilir.
  • Meslek icabı uzun süre oturmak anüs bölgesinde basınca sebep olabilir.
  • Yine meslek icabı aşırı ağır yüklerin kaldırılması risk oluşturur.
  • Vücudun zorlanmasına sebep olan fazla kilolar.
  • Kronik kabızlık ve dışkılama esnasında ıkınmak.
  • Düşük ihtimalle de olsa sıkça anal yoldan cinsel ilişkiye girilmesi.
  • Gebelik Gibi durumlar basurun ortaya çıkmasında birer risk faktörü oluşturmaktadır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

  • Anüste kaşıntı ve buna bağlı tahriş.
  • Ağrı ve şişlik.
  • Dışkılama ile birlikte veya sonrasında kanama.
  • Çok yaygın olmasa da dışkı ve gaz kaçırma.

Hemoroid özünde çok ağrıya sebep olan bir hastalık değildir. Bu hastalığın dereceleri vardır. Basur memesinin boyutuna ve sebep olduğu şikayetlere göre derecesi vardır. 4 dereceye ayrılır.

3. ve 4. dereceler hastalığın ulaştığı son evredir. 3. derecede ki meme el ile içeri sokulabilir fakat 4. derecede ki her zaman dışarıda durur. Dışarıda kalan 3. ve 4. derece basur memeleri makat kasları arasında sıkıştığında tromboze hemoroid, yani basur boğulması ismi verilen durum gerçekleşir.

Dolayısıyla dayanılmaz ağrılar söz konusu olur, öyle ki kişinin yürümesine bile olumsuz yönde etki eder. Hemoroitler büyük derecede hayati risk taşımazlar, fakat kişiye verdiği sıkıntılardan dolayı yaşam kalitesinin oldukça düşmesine sebep olurlar. Nadiren de olsa kanamalardan dolayı kişide zayıflama, solgun cilt ya da anemi gibi sorunlar görülebilir.

Basur Çeşitleri Nelerdir?

İç ve dış şeklinde ikiye ayrılan hemoroid hastalığının toplumda yaygın şekilde görülen tipi iç hemoroid’tir. İç basur anüsün içinde gerçekleşip dışarı memesi çıkan bir vak’adır. Dış basur ise anüs dışında oluşur ve nadir görülür.

basur hemoroid neden olur

Hemoroid çoğunlukla kabızlık sorunu olan kişilerde meydana gelir, tabi burada ki tek suçlu kabızlık değildir. Kabız kalan kişinin dışkılama amacıyla tuvalete girdiğinde ıkınması doğrultusunda anüste meydana gelen basınç damarlarda doku hasarına yol açmaktadır. Doku hasarı olan damarlar ise şişerek basur hastalığının habercisi olmaktadır.

Basur Hastalarının Neredeyse Hepsi Utanırlar

Hemoroid hastalığı söylediğimiz gibi yaygın olarak görülmektedir ve ilerlemiş olanlar kişilerde oldukça fazla yakınmalara sebep olur. Oluştuğu bölge itibariyle insanlar böyle bir sıkıntıları olduğunu kimse paylaşmaz. Daha çok çözümü dijital ortamda verilen tavsiyelerde ararlar.

Hatta piyasada basura kesin çözüm gibi sloganlarla satılmakta olan çeşitli bitkisel ürünlerde de deva aramaktadırlar. Bu tarz ilaçlar kabızlığın giderilmesinde ve dışkının yumuşamasında rol oynadığından rahatlık söz konusu olabilir. Fakat tedavi etmeye yönelik herhangi bir üstünlüğü yoktur.

Kişiler doktora giderek muayene olmaya çekinirler bu yüzden geçen zaman içerisinde herhangi bir tedbir almazlar ve dolayısıyla hastalık gittikçe ilerleme göstermektedir. Ya da sağlık ocağı kurumlara giderek makat hastalıkları konusunda tecrübesi olmayan doktorlara şikayetlerini anlattıklarında direk olarak hemoroid ile ilgili ilaçlar reçete edilerek gönderilir.

Kişiler bu gibi sebeplerden dolayı hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır. Aslında utanılacak bir durum söz konusu değildir. Doktorlar insanların sağlıklı olmaları için vardır. Bu asla unutulmamalı ve hastalık ilk fark edildiği anda mutlaka proktoloji yani makat hastalıkları konusunda tecrübeli bir genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

IDEA Klinik dahil makat hastalıkları tedavisi yapan bir çok kurum da teknolojik alet ve cihazlar sayesinde ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Dolayısıyla başlangıç aşamasında utanma sorununa engel olup doktora başvurulursa en kolay dönemde tedavi olunacak, bunun yanı sıra hastalığın meydana gelmesinde rol oynayan sebepler öğrenilecek ve hayatın geri kalanında gereken tedbirler alınabilecektir.

Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?

Yapılacak bir kaç muayene çeşidi vardır. Uzman hekim olarak anüsü göz ile inceleyecek ve ardından parmakla muayene edecektir. Bu her ne kadar komik ya da çekinilecek bir durum gibi gözükse de parmak muayenesi önem taşımaktadır.

Çünkü gözle görülemeyecek olan bulgular parmakla hissedilerek bir kesinliğe kavuşabilir. Bunun dışında yine önemli bir yeri olan diğer muayene çeşidi anoskopi muayenesidir. Anoskop her tedavi merkezinde bulunması gerek bir alettir. Fakat bir çok kurum fazla önemsememektedir. Anüsün içini 10cm’e kadar gözükmesine olanak tanıdığından oldukça etkili bir muayene çeşididir.

Basur Şikayetleri Nasıl Geçer?

Günümüzde ülkemizde ya da dünyada bir çok hastalık için herhangi bir faydası olan ya da olmayan sayısızca bilgi ve yöntem bulunmaktadır. Özellikle internet ortamında ki web sitelerinde basura yönelik sunulan çoğu yöntem dudak uçuklatacak cinstendir. Söz konusu sağlık olduğunda araştırmalar çok doğru bir şekilde olmalı ve kesinlikle her yöntem bilinçsiz bir şekilde uygulanmamalıdır.

Kabızlık Varsa Mutlaka Çözülmeli

Yazımızın başından beri hastalığın en çok görülmesine sebep olan faktör kesinlikle kabızlıktır. Basurun yarattığı şikayetleri uzaklaştırmak için yapılması gereken en önemli hamle kabızlığın ortadan kaldırılmasıdır. Kabızlığın ortadan kalkması için bir çok yöntem mevcuttur. Dışkının yumuşatılması büyük oranda fayda sağlayacaktır. Bu soruna çözüm bulduktan sonra da aşağıda sıraladığımız yöntemler denenebilir.

Ağrı Kesici Özelliği Olan ilaçlar

Şikayetlerin azalması ve minimize edilmesi yönünde faydası olan ağız yoluyla alınan haplar veya anüse uygulanan merhemler elbette kullanılabilir. Fakat bu ilaçlar tedaviye yönelik herhangi bir katkı sağlamadığından gelip geçici bir yöntem olmaktadır. Dolayısıyla her gün sayısızca ilacın içilmesi de farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Anestol merhem isminde ki ilaçta anüsün üzerine uygulandığında bölgenin uyuşmasını sağlar. Dolayısıyla orada ki şikayetler kişi tarafından hissedilmez. Aynı şekilde gelip geçici bir yöntemdir.

Sıcak Su Oturma Banyosu

Üst kısımda belirttiğimiz gibi sürekli olarak ilaç kullanımı zararlıdır ve daha farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur. Ev ortamında yapılabilecek en kolay ve en faydalı yöntem sıcak su oturma banyosudur. Kişide ciddi anlamda rahatlama sağlar. içine oturulabilecek büyüklükte ki bir leğenin içine yine içe oturulabilecek ve yakmayacak sıcaklıkta ki derecede suyu doldurun ve içinde oturun. Bu uygulama gün içinde limitsiz sayıda yapılabilir.

Lif Bakımından Zengin Gıdalar Tüketilmeli

Kabızlık şikayetiniz var ve bu sizi aşırı sıkıntıya sokuyorsa, başlıktan da belli olduğu üzere lif bakımından zengin gıdaları tüketmeniz önerilmektedir.

Hijyen Önemlidir

Dışkılama işleminden sonra anüsün temizlenmesi oldukça önemlidir fakat bu sadece temiz suyla, zarar vermeden yapılmalıdır. Hijyene düşkünlüğü fazla olan kişiler anüslerini çeşitli metaryeller bastırarak tahriş edici şekilde ve kimyasal maddelerle temizlemektedir.

Bu hem mukozaya hem de anüse zarar verebilen bir durumdur. Bu yüzden sadece duru su ile bastırılmadan hafif hafif temizlenmesinde fayda vardır.

Basur Nasıl Önlenir?

Basurun daha fazla ilerlememesi ve kabızlığında söz konusu olmaması için bolca su ve sıvı tüketilmelidir. Bu sayede dışkı yumuşatılacağı için herhangi bir olumsuzlukta söz konusu olmayacaktır.

Okulda, avmde, kafede yada herhangi bir yerde dışkılama ihtiyacı hissettiğiniz gibi mutlaka yapmalısınız. Şimdi yapmayayım, eve gidince yaparım, akşama yaparım, sabah yaparım gibi dışkı ertelemek kabızlık oluşumuna yol açtığından dolayı bu tarz alışkanlıklara son verilmesi gerekmektedir.

Günlük yapılacak düzenli ve en az 30 dakikalık yürüyüş basur yanı sıra bir çok rahatsızlığın şikayetlerine iyi gelmektedir ve bazı hastalıkların oluşumunu da önlemektedir.

Fazla kilolar basur dahil bir çok sağlık problemine yol açar. Dolayısıyla fazla kiloların verilmesi insanlar için oldukça avantaj sağlarlar.

Özellikle soğuk havalarda duvar, fayans, taş gibi yerlere oturulmaması önem taşır.

Lif bakımından zengin gıdalar sıkça tüketilebilir

  • Tam buğday
  • Yulaf ezmesi
  • Armut
  • Havuç
  • Kepek
  • Esmer Buğday

Cerrahi Yollarla Tedavi Yöntemleri

Hiç bir yol çözüm olmuyor, şikayetleriniz azalmıyor ve sosyal hayatınızı dahi olumsuz yönde etkiliyorsa cerrahi yöntemleri tercih etmekten başka yol kalmamış anlamına gelmektedir. İşin aslı hastalığın ilk fark edildiği zamanlarda herhangi bir utanma ya da benzeri bir durum gözetmeksizin muayene olunsa hem bu kadar şikayete katlanılmaz hem de tedavisi daha kolay olabilirdi.

Neyse ki günümüzde basur tedavisi adına ameliyatsız yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler ile yapılan tedavilerin ardından kişi kendi imkanlarıyla tedavi merkezinden ayrılır ve günlük faaliyetlerine hiç bir ara vermeden devam edebilir.

Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemler olarak ikiye ayrılan basur tedavisini aşağıda ki şekilde özetleyebiliriz.

Doktorunuz sizi hastalığınızın derecesi, durumu ve uygulanabilecek tedavi yöntemi hakkında doğru bilgilendirmelidir.

1- Ameliyatlı Basur Tedavisi Yöntemleri

Bilinen klasik ameliyat ile yapılan tedavi yöntemidir. Geçmişten günümüze alternatifi olmayan bu yöntem bugün yerini ameliyatsız tekniklere bırakmıştır. Dezavantajı fazla olan bu teknik artık çok sık kullanılmamaktadır. Dikiş, narkoz, pansuman, istirahat gibi dezavantajları ve komplikasyonları oldukça fazladır.

2- Ameliyatsız Basur Tedavisi Yöntemleri

Günümüzde geliştirilen ameliyatsız yöntemlerle basur tedavisi çok zahmetsiz ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra narkoz, kesi, dikiş, pansuman ya da benzeri hiç bir dezavantajı da bulundurmamaktadır. Kullanılabilecek ameliyatsız yöntemlerde kendi içinde değişmektedir. Basur derecesine göre farklı yöntemler kullanılmaktadır. bunlar:

Lazerle Basur Tedavisi

Isı enerjisinden faydalanarak oluşan meme tahrip edilir. Aynı zamanda kanama söz konusu ise lazer cihazı temas ettirildiği anda kanama sona erer. Çoğunlukla 1. ve 2. derece hemoroid rahatsızlıklarında uygulanabilir.

Lastikle Boğma Yöntemiyle Basur Tedavisi

Vakum özelliği olan cihaz sayesinde meme vakum ile çekilir ve memenin son kısmına bir lastik halka takılır. Lastik halka çok sıkı özelliğe sahip olduğundan memeye giden kan akışını engeller ve böylece kan gitmediği için beslenemediği için çürüyerek kendiliğinden düşer.

THD Yöntemiyle Basur Tedavisi

THD açılımı Trans Hemoroidal Desarterizasyonu anlamına gelir. Basur memesine damarlara kan akışının durdurulması amaçlanır. Meme bu yöntemle bağlanarak kan akışı durdurulur. Kanın ulaşamadığı meme bir süre sonra büzüşerek kendiliğinden düşer.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemlerinin Avantajları

  • Tahlil ya da benzeri uygulamalar gerekmez.
  • İstirahat gerektirmez.
  • Tedavi sonrasında ağrı olmaz ya da minimaldir.
  • Tedavi kısa sürede gerçekleştirilir.
  • Dışkı ya da gaz kaçırma olmaz.
  • Narkoz gerekmez.
  • Aynı gün iş, özel ve sosyal hayata geri dönülebilir.
  • Pansuman gerekmez.

Hemoroid (Basur) İçin Hangi Doktora Gidilmeli?

Basur şikayetiniz söz konusuysa ve doktora gitmeye karar verdiyseniz genel cerrahi uzmanına başvurmalısınız. Mümkünse proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübeli bir uzmana başvurursanız sizin için avantaj sağlar.

Basur Ağrısını Kesen İlaç

Bu amaçla bir çok ilaç kullanılmaktadır doktorların tercih sırası şu şekildedir;

  • Akla ilk gelen ilaç Anuflex Merhemdir. Anuflex Merhem içeriğindeki bölgesel uyuşturucu ve ağrının önemli sebeplerinden olan makat kasılmasını ortadan kaldırarak rahatlatır ve ağrıyı keser, dual etkisi Anuflex Merhemi öne çıkarmaktadır.
  • Anestol Pomat bölgesel uyuşturucu etkisi vardır ağrının azalmasını sağlar ama kas gevşemediği için etkisi sınırlı kalır.
  • Hemoralgine Krem, Anestol gibi etkilidir.
  • Proctoglivenol krem Bölgesel uyuşturucu etkisiyle ağrıyı azaltır ancak uyuşturucu etkisi diğerlerinde kıyasla daha hafiftir.
  • Ağrı kesici haplar, Alveres, Etol, Apranax grubu ilaçlar daha etkilidir. Mide şikayeti varsa bu haplar yerine Parol, Novalgine gibi yan etkisi olmayanlar tercih edilmelidir, bu gurup ilaçların etkisi daha azdır.

Hemoroid (Basur) Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?” yazısında 149 düşünce

  1. fatih diyor ki:

    hocam merhaba,

    Ne zaman canıma tak edip ameliyat için araştırmaya kalkışsam doktorlar dahil tekrarlamama ihtimali yok diyorlar, bu ameliyat sadece bu sefer için geçerli diyorlar, katılıyor musunuz?

  2. Oguz diyor ki:

    Hocam merhabalar lazer ile iç hemoroid ameliyatı oldum 2 hafta oldu1 tuvalet hissiyatı doğuyor tuvalete gittiğim de ise dışkı çıkmıyor ucunda kalıyor sanki tıkaç takılmış gibi baya zorluyor beni çıkmak için dışkı yumuşatıcı da kullanıyorum 3/4 zorlu denemeden sonra ancak çıkıyor sorunum nedir hocam makat darlığı olabilir mi simdiden tskler.

    • Doktorunuz diyor ki:

      merrhaba Oğuz bey
      beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlediyseniz rahat çıkmanıza tek engel makat darlığı sorunu gelişmiş olabilir.

  3. Leyla diyor ki:

    Mrb hocam bnim 2 yıldır basurum var ilklerde çok agrıyordu kanıyordu hastane gitim bi krem verdi agrısı kanaması gecti ama şişkinlik halen var

    • Doktorunuz diyor ki:

      merhaba Leyla Hanım,
      ilaç tedavisi şikayetleri azaltır ama tedavi edici değildir.hemoroidin tam olarak iyileşmesi için muayene olup uygun yöntemle tedavi olmanız gerekir,şikayetleriniz daha fazla ilerlemeden tedavi planlarsanız ameliyatsız yöntemlerle tedavi olma şansınız olabilir

  4. Ali diyor ki:

    Hocam merhaba. Yaklaşık 4-5 yıldır makattan sıvı akıyor iç çamaşırımı hafif nemlendirecek kadar. Geçen sene de spor yaptığım dönemde apse oluştu genel cerrahiye gittim ve müdahale etti, ilaç kulllandım geçti. Dışkılama esnasında hiçbir sorunum yok. Genelde kabızda olmuyorum. Ağrı, kanamam yok. Acaba neyim olabilir ve ne yapmam gerekli?

  5. Anonimk diyor ki:

    Siz — Lütfen bilgilerinizi güncelleyin
    Merhaba hocam bende neredeyse 5 6 ay önce makatta dışkılama sonrası ele gelen bir şişme oldu mercimek tanesi boyutunda kanama ağrı fln olmadı sonra o 1 günde geçti ancak o bölgede şişlik vardı az da olsa 5 6 aylık süreçte orda hafif yanma oldu ama dışkılamada her hangi birşey yoktu en son dün gece yine elime birşey geldi aynı yerden dışkılama sonrası ve çekildi makattaki şişlikde yattı herhangi bir ağrı fln yok bu ne anlamıyorum 5 ay fln önce doktora gittim ama hiçbirşey yok dedi napmalıyım çox korkuyorum psikolojim alt üst oldu daha 18 yaşında biz kızım

    • Atilla KAYA diyor ki:

      makat hastalklarına spesifik çalışıyoruz ve makat hastalıklarının ameliyatsız tedavisine yönelik her tür teknolojiye sahibiz gelirseniz muayene ile değerlendirip sorunu tespit edip en uygun yöntemle tedavinizi yapabiliriz

  6. Özlem diyor ki:

    Merhaba hocam ben 18 sene önce dogumdan sonra sanirim basur oldum doktora gitmedim aktardan basur bitkilerini aldim ve gecti taki kanser hastaligina takalana kadar yani 18 yildir sikayetim yoktu şimdi kemoterapi tedavisi goruyorum ondan sonra cok azdı basurum 6 tane meme oluştu ve cok sistiler kanamamda var tuvaletimi yaparken agliyorum kesik agrisi gibi aciyor ve sonrasindada yanma ve zonklama asiri derecede var zaman zaman bu yuzden acile gitmek zorunda kaliyorum sizce bu ne derecede ve ne yapmaliyim yasantim sifira indi yasamak bile istemiyorum bu aci yuzunden böyle duygular icine girdim ne olur bana yardim edin ne yapmaliyim lazerle yakilirsa geçermi ameliyat olamiyorum kemoterapi aldigim için biktim artik foto atabilirim ne olur acil cvp bekliyorum

  7. İlyas Yıldız diyor ki:

    benim sormak istediğim soru;
    sıkı sık büüyük tuvalete gitme (günde 3 kere 4 kere) ve yapma sorunu hemoroitle alakalı mıdır? basurun bir etkisi var mıdır?

  8. M. O. diyor ki:

    Kabızlık/ İç Hemoroid
    Kabızlık/ Hemoroid İyi günler, 18 yaşındayım. 1 hafta önce karnımın özellikle üst orta kısmı ve etrafında dolgunluk/sertlik gibi bir sorun oluştu. Dik durarken zorlanıyorum, ağrı yok gibi fakat rahatsızlık hissi yüksek ve zeytinyağı içmeme rağmen kabızlık sorunu yaşadım. Tuvalete çıkıyorum fakat zorlanıyorum. Doktora gittim , iç hemoroid dedi. Krem verdi. Birde makatın az üstünde siyah yuvarlak ben gibi virşey var uzun zamandır, kıl dönmesi olabilir mi? Başka testler yaptırmalı mıyım? Çünkü immünolojik hastalıklardan kurdeşen (ürtiker) hastalığım tekrar belirti vermeye başladı.
    Önceden bir çok kez kabızlık yaşadım.(beslenme vb. sorunlardan) Not İdrar yolu enfeksiyonu geçirmiştim bir kaç kez ve 1 yıl önce ülser başlangıcı koyuldu, ilaç kullandım. Fakat o zamanlar çok ilaç kullandığım için olduğunu tahmin ediyorum). Sonrasında bu sorunu yaşamadım. Vücudum özellikle karın bölgesi iç organlarında ağrı hissediyorum. Teşekkürler.

  9. Serdar diyor ki:

    Merhaba bende dış hemoroid var ve balon gibi şişti günlük hayatım sıfıra indi 2 buçuk 3 parmak genişliğinde büyük bir şişlik var patlatmayı denedi doktor fakat pithilastigi için içini de boşalamadı lütfen yardımcı olur musunuz

  10. Eray diyor ki:

    Merhabalar hocam bende makattan sıvı gibi birşey var külot ıslak oluyor.
    Doktora gittim bir şey yok dedi.
    Homereid plak diyor ne yapmalıyım teşekkürler

    • Atilla KAYA diyor ki:

      kuyruk sokumunda ise kıl dönmesi,makat girişinde ise hemoroid olabilir,ama daha önce kabızlık şikayetiniz yoksa anal apse de olabilir

  11. Başak diyor ki:

    Merhabalar. Geçen hafta makat girişimde ufak iki tane şişlik farkettim ve özel bir hastanede genel cerrahi bölümünde muayene oldum. İç hemoroid teşhisi kondu ve sabah iki tane içmem için daflon,Ağrı olursa diye de anestol verildi. Bugün tam bir hafta oldu kanamam zaten hiç olmamıştı ama şişlik iyice arttı. Hatta vajina girişime doğru yayıldı. Doktorla görüştüm daflonu günde 6 ya çıkarmamı söyledi. Bu şişliğin vajinaya doğru yayılması normal mi? İlaçlar ve oturma banyosu azalmasını sağlar mı yoksa acil müdahale mi gerekir? Bilgilendirirseniz sevinirim…

    • Atilla KAYA diyor ki:

      Sişlik anal hematom olabilir. Bu kadar büyüyorsa daflon işe yaramaz. Cerrahi olarak küçük bir müdahale boşaltmak gerekebilir. Zonklama tarzında ağrı da eşlik ediyorsa apse de olabilir. Bu durumda da cerrahi apse drenajı ve antibiyotik gerekebilir. Vajinaya doğru hemoroid yayılmaz. Görüşmeniz telefonla olduysa yeniden muayeneye gitmenizde fayda var.

  12. Ergün diyor ki:

    Merhabalar, hemoroid problemim var.Tedavimi olup günlük yaşamıma ve İşime en hızlı şekilde geri dönmek istiyorum. WhatsApp tan fotoğraf gönderebilirim. En etkili tedavi yöntemi için Lütfen bana yardım edin. Teşekkürler.

  13. Baran diyor ki:

    Merhabalar,
    Normalde çok uzun sürelerle hiçbir sıkıntım olmuyor. Ancak ender de olsa arada -sanırım ıkınmayla da bağlantılı olarak- acı ve kanama oluyor. Kanama çok miktarda oluyor ve bir süre sürüyor, öyle ki durana kadar tuvalet kağıdıyla tampon yapmam gerekiyor. Acı ise çok kısa sürüyor. Tuvalette çok kalan birisiyim. Babamda da benzeri olduğu ve çok önceden ameliyat geçirmesine rağmen ömür boyu bu rahatsızlığı çektiği için başkaca bir şey olabilir mi diye korkuyorum.Sadece bu kanamaların olduğu zaman elime mememsi çıkıntılar geliyor. Diğer zamanlar yok. Ne yapmalıyım?

    • Atilla KAYA diyor ki:

      makat kanamalarında mutlaka anoskopi muayenesi yapılması gerekiyor.kanamanın kötü huylu bir nedeni de olabilir.ailenin beslenme alışkanlıkları benzerlik gösterdiği için benzeri hastalıkların sizdede görülmesi normal.

  14. Cemal diyor ki:

    Hocam merhaba, öncelikle kliğinize gelip detaylı muane olmak istiyorum ama şehir dışındayım. Şimdi benim yaklaşık 3 senedir basur sandığım bir problemim var. İlk etaplarda sadece tuvalet sonrası yanma olurken, gitgide şiddeti arttı. Tuvaletten sonra ceviz büyüklüğünde bir çıkıntı şişkinlik oluyordu, 1 saat filan oturunca geçiyordu, şimdi bu ceviz büyüklüğündeki çıkıntıyı elimle sokuyorum ve kanıyor. Ayrıca yürürkende dışarıya çıkıyor kendi kendine, sokmasam da ağrı devam ediyor. Son bir haftadır fena şekilde yanma, kaşıntı, ağrı var. Makat sarkmasına da, basura da benziyor. Sıcak su ve kremler kısmen rahatlatıyor ama özellikle tuvalet öncesi ve sonrası çok ağrıyor. Tam olarak anlayamadım ne olduğunu. Bana bu konuda bilgi verirseniz en azından gelene kadar kafamdaki soru işaretleri gider. teşekkür ederim şimdiden.

  15. Aslı diyor ki:

    Merhaba ben 15yasındayım ve basur oldum çok acı yendiğimden oldu sanırım karnım çok ağırıyor çok korkuyorum ve acıyo yanıyo gibi ne yapmalıyım?

  16. Coşkun diyor ki:

    Hocam makat içinden akıntı geliyor.cekilen mr da her iki levator ani arasında rektum posterorunda sifinktere komşu aspse.ancak fistül traktina rastlanmamistir. Yazıyor. Hocam bana üç aydir ilaç kullndirdilar bir türlü bu apse kurumadi. İkinma ile , idrarimi yaparken yaparken apse akıyor. Hocam cerrahi müdahale mi ilaçla kurumuyor ne yapmalıyım yardım edin ne olur

      • Coşkun diyor ki:

        Hocam teşekkürler.apse makatimin içinden akıyor.narkozla boşaltma yaptılar ancak 10 gün sonra yine eski haline döndü.ikinma ile akıyor birde otururken kuyruk sokumu tarafına doğru oturdummu akıyor. Boşalttılar yine oldu ilaçlar ise yaramıyor.nasil biter bu durum hocam iyileşme şansım nedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim Bilgileri Arayın WhatsApp'tan Sor